9 Mayıs 2010 Pazar

Yaşlılıkta istek kaybı

Yaşlılıkta cinsel istek kaybı

Belirti ve bulgular
- Cinsel isteğin azalması
- Cinsel isteğin olmaması
- Cinsel performansla ilgili sorunlar (iktidarsızlık ya da ağrılı cinsel birleşme gibi)

Önceleri, 70 yaşından sonra seks konu bile edilmezdi. Bu konunun tartışılmasının bile yakışık almayacağı düşünülürdü. Oysa bugün seksin her yaşta önem taşıdığını biliyoruz. Yaşlanmayla birlikte cinsel istekte çeşitli değişikliklerin olması oldukça sık görülür. Cinsel istek azalabilir. Ancak bu, kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Ayrıca diğer partnerin uyarılması için uzun bir ön sevişme gerekebilir. Orgazma ulaşma da daha uzun sürebilir. Bu değişiklikler yaşlanma sürecinin doğal sonuçlarıdır ama bu, seksten daha az zevk alınacağı anlamına gelmez (bazıları tam tersini savunmaktadır).

Ağrılı cinsel birleşme veya iktidarsızlık gibi cinsel performansla ilgili güçlükler genellikle başka sorunların sonucudur. Örneğin kadınlarda ağrılı birleşme, vajinal kayganlığın azalması nedeniyle, menopozdan sonra sık görülür. İktidarsızlık ise stres, depresyon ya da herhangi bir hastalıktan kaynaklanabilir. Her iki sorun de tedavi edilebilir.

Hastalık, fiziksel yetersizlik, evlilik içi uyumsuzluk veya depresyon dışında cinsel isteğin tamamen kaybı oldukça ender görülür. 80 yaşındaki erkeklerin %70'i, 60 yaşındakilerin ise %20'den daha azı iktidarsızdır. İktidarsızlık sorunu her yaş için halledilebilir bir sorundur. Ancak, ileri yaşlarda duyguların ve arkadaşlığın seksin yerini almasıyla hayatın merkezinde bir değişiklik meydana gelebilir.

Cinsel İstek Kaybı Ne Kadar önemlidir?
Cinsel istek ya da gücün kaybı, yalnızca sizin ya da eşinizin hayat kalitesini düşürdüğü zaman önemlidir. Hiçbir olumsuz fiziksel etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder