9 Mayıs 2010 Pazar

Vajinismusu Ortadan Kaldırmak Adına Denenen Yanlış Teknikler

Vajinismusu Ortadan Kaldırmak Adına Denenen Yanlış Teknikler:

Kızlık Zarının Operasyonla Alınması: Vajinismusun ortadan kalkması adına olumlu etkisi olmayan bir uygulamadır; çünkü, kızlık zarı cinsel birleşmeye engel olan bir yapıya sahip değildir ve var olup olmamasının vajinismusun yaşanıp yaşanmaması ile bir ilgisi yoktur.

Bölgesel Uyuşturucu Pomatlar Kullanmak: Yararı olmayacaktır; çünkü, cinsel organ bölgesi uyuşmuş olan kadın cinsel anlamda uyarılamayacak, isteksizlik oluşacak ve cinsel ilişki, cinsel birleşme daha zor hale gelecektir.

Alkol, Kaygı Giderici ve Antidepresanların Kullanımı: Vajinismusta yani vajina girişindeki kaslarda istemsiz kasılmanın olduğu durumlarda yararsız denemelerdir.

Botoks uygulaması: Uygulanması ile vajinadaki kasılma geçici olarak azalır / kaybolur; ancak, etkisi kısa bir süre (ortalama 3 ay) sonra kalktığında, cinsel birleşmeye dair korku dolayısıyla vajnismus tekrar yaşanır.

Genel Anestezi Almak: Uygulanması ile cinsel birleşme gerçekleşir; ancak, kadının bilinçsiz olduğu bir durumda ve temel cinsel birleşme korkusu göz önüne alınmadan uygulandığından sonraki birleşmeler için de aynı şartın sağlanması gerekli olacaktır. Bunun yanında, hem kadın hem de erkek için travmatik olabilecek, son derece yanlış ve etik dışı bir uygulamadır.

Vajinismusun Çözümlenmesi:

Vajinismus çözümü olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Terapiye en iyi ve en kısa sürede cevap veren cinsel işlev bozukluğu olduğu da söylenebilir.

Terapi, cinsel işlev bozuklukları alanında tecrübeli bir psikolog ya da psikiyatristin, sorunu yaşayan eşlerle, önce tek tek, sonra beraberce görüşüp sorun hakkında genel ve detaylı öykü alması ile başlar. Bu görüşmeler tanının doğru ve tam olarak konulabilmesini ve çifte, anatomi, fizyoloji de dahil olmak üzere, cinselliğin hangi alanları ile ilgili bilgilendirme yapılması gerektiğinin tespit edilmesini sağlar. Gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra çiftin ve bireyin durumuna uygun aşamadan başlanarak, kişinin tek başına ya da çift olarak, takip eden seansa kadar yapmaları adına önerilerde bulunulmaya başlanır. Sorunu yaşayan kişinin terapiye eşi ile birlikte katılması, eşlerin kendi aralarında ve terapist ile işbirliği içinde olmaları, bireysel çaba göstermeleri ve sabırlı olmaları gerektiğini bilmeleri çözümü kolaylaştıran ve hızlandıran detaylardır.

Unutulmaması gereken vajinismusun ya da diğer cinsel işlev bozukluklarının, doğru yol gösterilmesi ile, bunu yaşayan iki kişinin birbirlerine sabırlı, anlayışlı, saygılı davrandıkları bir ortam ve süreçte çözüme ulaşabileceğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder