24 Mayıs 2010 Pazartesi

boşalma sayısı sertleşmeyi etkilermi

Her 100 erkekten 15’inde görülen varikosel testise giden toplar damarların genişlemesi olarak tanımlanıyor. Çocuk sahibi olamayan erkeklerde de yüzde 30 oranında görülen varikosel hakkında merak edilenleri JFK Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İlter Alkan anlatıyor.

bebek.com: Varikosel Nedir?

Dr. İlter Alkan: Varikosel testise giden toplar damarların genişlemesidir. % 90 sol tarafta, % 10 olasılıkla iki taraflı görülür.

bebek.com: Ne sıklıkla görülür?

Dr. İlter Alkan: Erkek popülasyonunun % 15’ inde varikosel görülür, ancak çocuk sahibi olma ile ilgili problemi olup da bize başvuran erkeklerin % 30’unda varikosel görülebilmektedir.

bebek.com: Belirtileri nelerdir? Örneğin bacaklarda ağrı yapabilir mi?

Dr. İlter Alkan: Genellikle varikosel olan skrotumda (torbalarda) şişlik ve özellikle ayakta kalındığında ağrı olması tipik yakınmalardır.

bebek.com: Hastalığın belirli dereceleri var mıdır? Hastalık zamanla ilerleme özelliğine sahip midir?

Dr. İlter Alkan: Biz klinik olarak damarların genişleme derecesine göre 3 dereceye ayırıyoruz. Hastalığık grade 2 den grade 3 e artışı olabilir ancak bunun cerrahiye karar verme yönünden çok etkisi yoktur. Bazen damarlar çok genişlediğinde kişiyi estetik olarak rahatsız edebilir, o zaman da cerrahi bir endikasyon doğabilir.

bebek.com: Tanı hangi yöntemlerle konur?

Dr. İlter Alkan: Tanıyı temel olarak klinik muayene ile koyuyoruz. Bazen Doppler ultrasonografi ile damar çaplarını ölçmemiz gerekebiliyor. Ayrıca varikoseli olan bir erkekten spermiogram tetkikini de yaptırıyoruz.

bebek.com: Kısırlığa sebep olur mu?

Dr. İlter Alkan: Kısırlık terimi hiç çocuğu olamayan anlamında kullanılıyor, bu terimi kullanmak yerine sperm hareketi, sayısı ya da morfolojisinde oluşan anormalliklerden bahsetmek daha doğru olabilir. Bu konu çok tartışmalıdır, ancak kişide varikosel var ise ve sperm parametrelerinden en az birinde (hareket, sayı, yapı) bir anormallik var ise ve 1 senelik korunmasız ilişkiye rağmen çocuğu olmuyorsa operasyon önerilebilir. Varikoseli olup da çocuğu olan kişiler de vardır.

bebek.com: Başlangıç aşamasında hastalığı saptanan kişi düzenli olarak kontrollere gitmeli midir?

Dr. İlter Alkan: Varikoseli olan ancak spermiogramı normal olan bir erkeği 3 ayda bir spermiogram yapmak üzere kontrole çağırıyor ve takip ediyoruz.

bebek.com: Varikosel olan erkekler yaşantılarında nelere dikkat etmelidir? (Beslenme alışkanlığı, cinsel yaşam, banyo vs.)

Dr. İlter Alkan: Varikoseli olan kişilerin günlük aktivitelerinde bir değişiklik yapmalarına gerek yoktur. Ancak çok ayakta kalındığında o tarafta ağrı olabilir.

bebek.com: Tedavide ilaç tedavisinin yeri var mıdır?

Dr. İlter Alkan: Varikosel tedavisinde ilaç tedavisinin bir yeri yoktur, tedavi cerrahidir.

bebek.com: Ne zaman ameliyata karar verilir?

Dr. İlter Alkan: Bu konu çok tartışmalıdır, ancak kişide varikosel var ise ve sperm parametrelerinden en az birinde (hareket, sayı, yapı) bir anormallik var ise ve 1 senelik korunmasız ilişkiye rağmen çocuğu olmuyorsa operasyon önerilebilir.

bebek.com: Lazerli ameliyat da tedavide kullanılabilir mi?

Dr. İlter Alkan: Varikosel cerrahisinde lazerin bir yeri yoktur.

bebek.com: Varikosel ameliyatları hakkında bilgi veri misiniz?

Dr. İlter Alkan: Varikosel operasyonlarında kasıkdan 3-4 cm lik bir kesi yapılarak testise giden toplar damarlar bulunarak bağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta toplar damarları bağlarken testise giden atardamarın ( oldukça incedir) korunmasıdır. Bu artere zarar gelirse %10-20 o testis ameliyat sonrası ufalabilir. Bu nedenle bazen operasyonda mikroskop kullanmak gerekebilir.

bebek.com: Ameliyat sonrası kişi ne zaman cinsel yaşantısına geri dönebilir?

Dr. İlter Alkan: Varikosel operasyonu sonrası cinsel ilişki yönünden bir özellik yoktur. 1. haftada ufak olan yara tamamen kapanır, kişi ağır egzersizler dışında her türlü aktiviteyi yapabilir. Ağır egzersizlere 4-6 hafta sonra başlanabilir.

bebek.com: Ameliyattan ne kadar zaman sonra çocuk sahibi olamayan bir erkeğin baba olma şansı vardır?

Dr. İlter Alkan: Operasyon sonrası 3. ayda sperm analizi yaptırıyoruz ve takip ediyoruz, ancak 1 seneye kadar çocuk sahibi olunması beklenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder