9 Mayıs 2010 Pazar

kondom gebelikten korur mu

Kondom (prezervatif) gebelikten korunmada eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde kondomlar lateks adı verilen maddelerden üretilmektedir. Kondom (prezervatif) özellikle spermisit bir maddenin eklenmesiyle, usulüne uygun kullanmak şartıyla, etkinliği yüksek bir doğum kontrol yöntemidir.

Kondom (prezervatif), ejakülasyon (boşalma) esnasında spermlerin (erkek tohum hücrelerini) vajinaya dökülmesini, dolayısıyla rahim ve tüplere ulaşmasını engeller. Kondomun kullanımı özellik taşır. Yani; eğer düzgün kullanılmazsa etkinliği azalır. Koruyuculuk oranı ön planda uygulama şekline, ikinci planda kondomun kalitesine bağlıdır.

√ Bu nedenle kondom (prezervatif) kullanımı her ne kadar basit gibi görünse de her çift aşağıdaki noktalara mutlaka dikkat etmelidir:
• Her kondom (prezervatif) tek kullanımlıktır. Her ilişki esnasında yeni bir kondom kullanılmalı ve çıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm bulunabileceğinden tekrar ilişkiye girilmemelidir.
• Kondom seçerken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Spermisit içeren kondomlar tercih edilmelidir.
• Kondom her ilişkide kullanılmalıdır. Yalnızca gebelik açısından riskli günlerde uygulandığında koruyuculuk oranı düşer. Bu yüzden kadın adet döneminin hangi döneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanılmalıdır.
• Kondomu ilişkinin başından itibaren uygulamalısınız. En sık yapılan hatalı uygulama cinsel ilişkiye kondomsuz başlanması ve hemen boşalma öncesi dönemde takılmasıdır. Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Zira boşalmadan önce de erkekte uyarılma döneminde salgılanan sıvılarda sperm hücreleri bulunmaktadır.
• Kadında ya da erkekte lateks ve/veya kondomun içerdiği spermisit ajanlara karşı alerji olması durumunda kullanılmamalıdır.

Kondom (prezervatif) kullanımının en büyük avantajı düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur. Kondom kullanımının önemli avantajları vardır.

Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B, C virüsü ve HPV (genital siğil) dahil tüm mikrobik etkenlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını engeller. Bu özellik diğer korunma yöntemlerinin hiç birinde bulunmamaktadır. Ancak yukarıda sayılan enfeksiyon hastalıklarının yalnızca cinsel temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır. (Hepatit B'nin öpüşmeyle bulaşması, HPV'nin prezervatifin kapamadığı bölgenin teması ile bulaşması gibi).

Boşalma sonrası, penis normal boyutuna dönmeden vajinadan çıkarılmalıdır; yoksa kondom vajinada kalabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmakları vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarılmalıdır.

Kondom (prezervatif) ilişki sırasında yırtılırsa gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık riski yüksektir. Acil kontrasepsiyon uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak için tedavi görülmesi amacıyla doktora başvurulması önerilir.

Kondom ile korunan çiftler, kayganlaştırıcı madde kullanmamalıdır. Kayganlaştırıcı maddeler yırtılma riskini arttırır. Son kullanma tarihi geçmiş veya paket açık kaldığı için zarar görmüş kondomlar kullanılmamalıdır. Unutmayın; usulüne uygun kullanımda nadir görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder