9 Mayıs 2010 Pazar

Erkekte Orgazm-Boşalma Bozuklukları

Erken Boşalma

Erken boşalma, kişinin, cinsel ilişki içinde birleşme olmadan ya da birleşme sırasında boşalmasını kontrol ederek erteleyememesi durumudur. Çok ağır (cinsel birleşmeden önce), Ağır (cinsel birleşmenin ilk 1 dakikası içinde), Orta (cinsel birleşmenin ilk 1. ile 3. dakikaları arasında), Hafif (cinsel birleşmenin ilk 4. ile 7. dakikaları arasında) olmak üzere derecelendirilebilir. Hafif dereceli erken boşalmanın, durumun, her iki eşten / partnerden biri tarafından sorun olarak tanımlanması gerekmektedir.

Erkeğin boşalmasını kontrol etmeyi bilmiyor oluşu, aşırı heyecan, cinsellik, kendisi, görünüşü, cinsel performansı v.b. ile ilgili yanlış inanç ve beklentileri, partnerin / eşin hoşnutsuz ve yargılayıcı tutumu erken boşalmanın yaşanmasına, tekrar etmesine neden olan etkenlerdendir.

Geç Boşalma

Geç boşalma, erkeğin doruk noktasına ya hiç ulaşamaması ya da orgazm olabilmesi için uzun ya da yoğun bir uyarılma sürecine gereksinim duymasıdır.

Boşalmanın hiç olmaması (mastürbasyon, uyku ve cinsel ilişki sırasında), kısmen oluşması (mastürbasyonda oluşan ancak, cinsel birleşme sırasında oluşmayan) ya da oldukça uzun süren bir uyarılma sonunda oluşan boşalma biçiminde görülebilir.

Bazı ilaçların kullanımı boşalmayı geciktirebilmektedir. Birden fazla psikolojik etken, ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Yetiştirilme şekli ve ortamı, cinsellik ve cinsel ilişki ile ilgili algılar ve yargılar, boşalmanın aşırı kontrolü, performans ve partneri mutlu edememe ile ilgili endişeler, bağlanma korkuları, partnere yönelik agresyon, eşin/partnerin hamilelik planları, ilişkinin cinsellik dışındaki boyutlarında yaşanan sorunlar, yaşanılan anın duygulanımına kendini verememe, bırakamama v.b. bu etkenlere örnek olarak verilebilir.

Fizyolojik Orgazm

Son derece nadir sayıda erkekte, orgazma dair, hiçbir keyif duyulmadan boşalma olmasıdır. Geç boşalmadan farklı olarak fizyolojik orgazmda hem boşalmanın olacağına dair his hem de boşalma vardır, dolayısıyla kasılmalar da olmaktadır ancak, zevk duygusu yaşanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder