25 Ağustos 2010 Çarşamba

yaşlılıkta cinsel degişiklikler

Günümüzde çiftler daha uzun ve daha sağlıklı yaşam sürelerine sahipler. Bu gelişmenin sonucu olarak bir çok yaşlı çift cinsellikten mutlu olmaya devam ediyor.
Yaşlanma süreci bir çok fiziksel değişiklikleri birlikte getirir. Bunların bir kısmı doğal olarak cinselliğe de yansır. Ancak cinsellik cinsel organlara odaklanmanın ötesinde bir kavramdır. Genellikle yaşlı çiftler birbirlerini uyaracak yeni yollar bulurlar. Örnek olarak: erotik kitaplar ve videolar. Yaşlı insanlardaki cinsel iletişimler ancak çiftlerin cinsel arzularının fantezilerinin ve denemelerinin içtenlikle birbirleri ile tartışılması ile sağlanabilir. Bir kadının kendisinin cinselliğini algılaması menopozdan sonra kaybettiği üreme kabiliyeti ile de bağımlı olabilir. Menopoz sırasında kadınlar cinsel fonksiyonlarında değişime neden olacak çok değişik durumlarla karşılaşabilirler. Kadınlık hormonu olan estrojen düzeylerindeki düşüş, istek ve uyarılmadaki değişikliklerin bir kısmına bağlanabilir.Vajina duvarındaki incelme ve elastikiyetini kaybetme, özellikle yaşlı kadınlarda lubrikasyon değişikliklerine neden olur. Uygun uyarılma olmadan cinsel ilişki denemeleri böyle bir durumda ağrıya neden olur. Vajen bölgesi ve göğüsler dokunmaya daha az duyarlı hale gelir ve orgazm süresi uzar.
Yaşlanma bir çok fiziksel değişikliği birlikte getirebilir. Yaşlanma ile sıkça görülen kalp damar hastalığı, diabet gibi metabolik hastalıklarla, sinir sistemi hastalıkları kullanılan ilaçlar, cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla birlikte yaşlılıkta cinsellik organlara odaklanmanın ötesinde bir kavramdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder