11 Ağustos 2010 Çarşamba

prostat cinsel iliskiyi etkilermi

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz, prostattaki bir sorunun cinselliği etkileyebileceğini belirterek “Prostatın birkaç hastalığı var. Bunlar direkt olmasa da dolaylı olarak cinsel fonksiyonlarını etkileyebiliyor. Ancak çeşitli tedavilerle bu fonksiyon bozuklukları çözümleniyor” diyor…

Erkekler için özellikle belirli bir yaştan sonra daha çok ortaya çıkan prostat hastalıkları cinsel fonksiyonlar üzerinde de etkili oluyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz, prostat hastalığının cinsel fonksiyonlara etkisi konusunda çok sayıda çalışma yapıldığını belirterek “Cinsel fonksiyonlar belirli bir derecede bozuluyor. Direkt olarak bir ilişki yok ama dolaylı bir ilişki var” diyerek şöyle konuştu:

Prostat hastalığı üç çeşittir

“Her erkekte prostat vardır. Prostat aslında bir organın adı. Cinsel işlevde fonksiyonu olan aksesuar bir organdır. Erkeğin boşalması sırasında gelen meni içerisine belirli maddeler salgılayarak üreme fonksiyonunda ve mesanenin çıkışında belirli bir şekilde yer kapladığı için de idrar tutmada bir fonksiyonu var. Prostat hastalığı başlıca üç çeşittir. Bunlardan birincisi prostatın iyi huylu büyümesi. İkincisi prostat kanseri. Prostatı bir portakal gibi düşünürseniz, iyi huylu büyüme portakalın kendisinden gelişirken, kötü huylu olan prostat kanseri kabuğundan gelişendir. Üçüncüsü ise kronik prostatit dediğimiz bir hastalıktır. Bu hastalık penis, testis, prostat bölgesinde, idrar yollarında, mesanenin olduğu bölgede ağrı ile giden, uzun süre şiddetli ağrılar yapabilen, yanma problemi ortaya çıkartan, idrar ve cinsel sorun yaşatan bir hastalıktır…

Cinselliği etkiliyor

Bunların üçü de insan cinselliğini etkiler. Örneğin prostat büyümesi çok fazla idrara çıkmaya neden olabilir. Geceleyin beş altı kez idrara çıkan bir kişinin cinselliği ya olmaz ya da çok zor olur. Uyuyamaz, isteksizlik başlar. Hormonal dengeleri bozulur, psikolojik anlamda gerginleşir. Çok fazla idrara çıkan kişide örneğin idrarda yanma şikayeti olduğunda penis, zevk organı halinden acı organı halini alır kişi için. Yapılan bir çok çalışmada işeme bozukluğu olan birçok erkekte cinsel işlev bozuklukları da olduğu saptanmıştır. Dolayısı ile cinsel ilişkiyi değerlendirirken özellikle yaşlı kişilerde prostat yakınmasına çok dikkat etmek lazım. Ben cinsel işlev bozukluğu ile gelen erkek hastaları, özellikle 50 yaş üzerinde ise, prostat hastalıkları açısından mutlaka kontrol ediyorum. Prostattan salgılanan PSA denilen bir enzim var. PSA’da yükselme olursa kanser göstergesi olabilir. Eğer prostat kanseri varsa bunu yakalamış oluyoruz. Böylece önce kanser tedavisi yapıyoruz. Hayatın kalitesi önemli ama süresi de önemli. Hem süreyi uzatacak hem de yaşam kalitesini artıracaksınız.
Üçüncü hastalık olarak belirttiğimiz prostatit hastalığının bir diğer ismi kronik pelvik ağrı sendromu. Bu tip hastalıklarda ağrı esas olaydır. Prostatta bir iltihap görmeyebilirsiniz. Prostat bölgesini de ilgilendiren sinir sisteminde bozukluklar bulunabiliyor. Bu hastalık hastanın psikolojisini de bozuyor…

Tedaviden sonra kaliteli cinsellik

Prostat tedavisine başlandığında cinsel işlevde de belirgin bir düzeyde gelişme görülüyor. Sürekli ağrı olan bir yerden zevk duyulmamaya başlanır. Hayatta iki tane önemli temel duyu var: Birincisi acı diğeri zevk. İkisini bir araya getirmek çok zordur. Normal koşullarda acı varken zevk olmuyor. Dolayısı ile acı çeken bir organın zevk almasını düşünemeyiz. Prostat olayı cinsellikte çok önemli bir faktördür. Tedaviyi yaptığınızda hasta cinsel açıdan da rahatlar…
Bazen prostat hastalıklarının tedavisi de cinsel işlev bozukluğuna yol açabiliyor. İyi huylu prostat tedavisinde ilaç tedavisi veriyorsunuz. Belirli bir süre sonra menisi idrar kesesine kaçabilir. Orgazm hissi olur, ama meni dışarıya çıkışında sorun olduğu için hissedilen orgazm kalitesinde düşme oluyor. İlaç tedavisi yeterli gelmediyse ameliyat olması lazım…

Çok gerekmedikçe
ameliyat yapmamak lazım

Ameliyattan sonra da aynı sıkıntılar olabiliyor. Eğer büyüme iyi huylu ise ameliyattan sonra cinsellik belirli bir dönem sonra normale dönebilir fakat ameliyatla meninin mesaneye kaçma ihtimali çok yüksektir. Dolayısı ile prostat ameliyatı olacak kişinin bunu bilmesi lazım. “Bugün lazerle prostat ameliyatı yarın seks” gibi şeyler söyleniyor. Bu mümkün değil. Bunu söylemek hem yanlış hem de etik dışı. Kesinlikle bu kanaatin toplumda değişmesi gerekiyor. Bir kere çok gerekmedikçe ameliyat yapmamak lazım. Ama ilaç tedavisine rağmen idrar torbasında fazla miktarda idrar kalıyorsa, idrar akış hızı düşükse ve hastanın şikayetleri geçmiyorsa ameliyat kaçınılmazdır. Hiçbir cerrah ameliyattan korkmaz ama her ameliyat trafik kazası gibi bir şeydir. Çünkü nefes duruyor, kanama riski var, başka riskler var. Gerekliliği yoksa o ameliyatı yapmamak lazım.

Adım adım yapılması gerekiyor

Bir de prostat kanseri ameliyatından sonra cinsel işlev bozuluyor. Prostat kanseri erken yakalanmışsa ameliyattan sonra eğer sinirler korunmuşsa sertlik bir süre sonra kendiliğinden geriye dönebiliyor. Ama penisin bir süre rehabilitasyon görmesi gerekir. Eğer sinir koruyucu cerrahi yapılmamışsa, sinirler alınmak zorunda kalıyorsa o zaman sertleşme sorunu olması kuraldır. O zaman biz hastalara tıpkı şeker hastalarının kendi kendilerine insülin yapmaları gibi iğne yapmalarını öneriyoruz. Böylece peniste sertliği sağlayıp ilişki kurabiliyorlar. Eğer o şekilde de sorun yaşıyorlarsa o zaman penis protezi öneriyoruz. Yani her şeyin adım adım atılması gerekiyor. Sonuçta her ikisini bir arada değerlendirmek gerekiyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder