2 Eylül 2010 Perşembe

prezervatif nasıl takılmalı

Prezervatif veya kondom, kauçuktan yapılmış, cinsel ilişki öncesinde sertleşmiş penise takılan esnek bir kılıftır.

Hamileliği önlediği gibi cinsel ilişki yoluyla insanlara bulaşabilecek hastalıkları da önler. Çeşitli renk, boyut, form ve koku seçenekleri vardır. Günümüzde ise kadınlar için femidom adı verilen örneği mevcuttur. Ayrıca nonoksinol-9 adlı spermisit (sperm öldüren) maddeye sahip çeşidi mevcuttur.

Dünyada yaklaşık 46 milyon çiftin düzenli olarak kondom kullandığı tahmin edilmektedir ve bu çiftlerin büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerde yaşamaktadır.

Prezervatif Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-Her cinsel ilişkide yeni bir kondom kullanılmalıdır. Kullanılmış kondomlar kesinlikle bir daha kullanılmamalıdır.
-Erkeklerin kullandığı kondomlar, sertleşmiş penise, vajinaya hiç temas etmeden önce takılmalıdır.
-Kondom, penise takılırken, uç kısmındaki sıvı haznesinin, havayla dolarak patlamaması için bu kısım parmaklarla sıkıştırılarak penise takılmalıdır.
-İlişkiden sonra penis geri çekilirken, kondom da penis üzerinde kalacak şekilde tutulmalıdır.
-Kuru sürtünme kondomun yırtılmasına neden olabilir. Bunu önlemek için özel bir kayganlaştırıcı kullanılabilir. Kayganlaştırıcı olarak, mineral yağlar, yemek yağları, bebek yağları, kremler ve vazelin kullanılmamalıdır. Bu maddeler birkaç saniye içinde kondomun bozulmasına neden olur. Gerekiyorsa K-Y jel gibi kayganlaştırıcılar, tükürük ya da vajinal salgılar kullanılır. Özel kayganlaştırıcılar eczanelerden elde edilebilir.
-Kondomun, sperm yok edici vajinal tabletlerle birlikte kullanılması ile gebelik ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar daha etkili olarak önlenebilir.
-Cinsel ilişki sırasında kondomun yırtıldığını ya da delindiğini fark ederseniz en geç 72 saat içinde, acil gebelikten korunma önlemlerinden faydalanmak için, hizmet aldığınız -Mediko-sosyal Sağlık Merkezi'nin Gençlik Danışma Birimine, devlet ve SSK Hastanelerine bağlı kadın doğum veya aile planlaması polikliniklerine, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine, sağlık ocaklarına ya da hekiminize başvurun. Bu durumda ne kadar erken başvurursanız o kadar etkili bir korunma sağlarsınız.
-Doğum ya da gebelik sonlandırmalardan sonraki ilk birleşmelerde, kondom kullanılmasının sağlık açısından büyük yararları vardır.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLARDAN TAM KORUNMA SAĞLAYAN TEK GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ YÖNTEM, CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA ERKEK YA DA KADIN TARAFINDAN KULLANILAN KONDOMDUR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder